Hücreli Fan
Hücreli fan, diğer adıyla aspiratör; havalandırmada, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmaktadır. Havalandırma sistemlerinde oldukça önemlidirler. Hava sirkülasyonunu sağlamak için bu aspiratörlerden yararlanılır. Kullanım amaçları arasında ortamdaki havayı tazelemek ve yenilemek, havanın fizyolojik özelliğine göre düşük ya da yüksek emiş ve üfleme yapmak yer alır. Bu fan türü elektrik ile çalışmaktadır.
Hücreli tip fan yapısal olarak incelendiğinde yalıtılmış bir kabin içerdiği görülür. Bu şekilde, korunan bir iç odacığa sahip olur ve bu odada hücreden dolayı ses seviyesi oldukça azdır. Yapısı gereği korunaklıdır. Fanın iç aksamında yer alan elektrik motoru, kayış ve kasnak mekanizması sızdırmazlık özelliği sağlar. Böylece yağış, sıcaklık, rüzgar, toz gibi dış etkenlere maruz kalmaz ve zarar görmez.
Özellikle gözetleme camı bulunduran hücreli fan çeşitleri bakım açısından oldukça kolaylık sağlar. Genel olarak iki ana yapıya ayrılırlar. Bunlar sık kanatlı hücreli fanlar ve seyrek kanatlı hücreli fanlardır. Havalandırma fanı olarak kullanılan bu ürünlere her türlü filtre kolaylıkla uygulanabilmektedir. Mutfak gibi yağ oranı yüksek olan alanlarda kanatların tıkanmaması için daha çok seyrek kanatlı olan çeşitlerden yararlanılır.
Doğal yöntem kullanılarak havalandırma ihtiyacı karşılanamadığında bu donanıma gereksinim vardır. Hücreli tip fan geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu alanlar arasında lokantalar, kafeler, alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler, mutfaklar, otoparklar, iş yerleri, bankalar, spor salonları, amfiler, toplantı salonları ve fabrikalar yer alır. Fanlar bu alanlarda farklı amaçlarda kullanılabilmektedir. Fan, kabin içerisinde bulunduğu için ses seviyesi düşüktür. Bundan dolayı ses yalıtımının önemli olduğu durumlarda hücreli fan tercih edilmektedir. Kullanım kolaylığı ve yüksek performans özelliği düşünüldüğünde hava sirkülasyonu için en sık tercih edilen cihazlardan biridir.
Hücreli Fanların Yapısı Nasıldır?
Hücreler 50 mm boyutunda izolasyonlu, çift cidarlı ve elektrostatik toz boyalı panellerden meydana gelir. Hücrenin etrafında alüminyum ve çelik karkas profiller vardır. Kabinin içinde çift emişli radyal fanlar bulunur. Çift emişli radyal fanlar cihazdan yüksek performans elde edilmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda bu fanlar yüksek basınçlıdırlar ve çalışmayı sessiz bir şekilde sürdürürler. Yapısında yer alan özel contalama sistemi ile sızdırmazlık özelliğine sahiptirler. Eğer istenirse hücreli tip fana alüminyum ve sızdırmaz özellikteki contalı damper sistemi eklemek mümkündür.
Bazı çeşitlerinde kayış kasnak gerdirmeli motor kullanılabilir. Yapısında titreşimi önleyen absorberlerden faydalanılır. Hücreli fan kompakt bir tasarıma sahiptir. Emiş ve basma yönlerini kolaylıkla değiştirmek mümkündür. Bu sayede vantilasyon ve aspirasyon işlevi sağlanır. Hücreli tip fanlar servis bakım kapağı bulundurur bu sayede bakım işleri rahat bir şekilde halledilir.
Hücreli Fanların Avantajları Nelerdir?
Bu fan çeşidi yer aldığı ortamlardaki havayı temizlemekle görevlidir. Elektrik ile çalışırlar ve pek çok farklı çeşidi vardır. İzole edilmiş kabine sahip olmasından dolayı olası problemlerin önüne geçilir. Bu kabin sayesinde hücreli fan dışarıdan korunaklıdır. Herhangi bir darbe alsa bile fana zarar gelme ihtimali oldukça düşüktür. Kapalı alanların havalandırılması için kullanılsa da dışarıda bulunmaları durumunda bir sorunla karşılaşılmaz.
Korunaklı olmasından dolayı dış faktörlerin cihaza etki ederek zarar vermesi mümkün değildir. Yağmur, kar, güneş ve rüzgar doğrudan cihaza temas etse bile bir problemle karşılaşılmaz. İsteğe bağlı olarak cihaza ek bir kabin daha yerleştirilebilir. Bu cihazın hem filtreli hem de filtresiz modelleri bulunur. Büyük bir alanda bu fandan yararlanılmak istendiğinde ek filtre desteği alınabilir. Filtre takıldığı zaman bu cihazların kullanım alanı genişletilmiş olur. Filtre takılması dışarıdan gelen havanın temizlenmesi ve temiz havanın iç mekana dağıtımını sağlar.
Hücreli fan sürekli olarak bakım gerektirmeyen bir üründür. Yapısından ve donanımından ötürü hassas bir cihaz değildir. Kullanımı oldukça kolaydır. Bütün bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda kullanıcılar için avantajlı olan bir cihazdır. Aynı zamanda sessiz çalışan bir üründür. Bu özelliğinden dolayı sinemalarda ve tiyatro salonlarında rahatlıkla tercih edilir. Çünkü bu tür yerlerde sessizlik ön plandadır. Cihazın güç performansı hangi alanda kullanılacağına bağlı olarak değişiklik gösterir. Hücreli tip fanların sunduğu başka bir avantaj da cihazların temizliği ve onarımının kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmesidir. Herhangi bir sorun yaşandığında cihazın üzerinde yer alan seviş kapağı açılır ve gerekli onarım işlemi bu şekilde sağlanır.
Kullanım Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hücreli fan kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle de bu cihazla ilgilenecek olan kişi uzman değilse kullanım sistemi iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Hücreli tip fanların birçok farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler arasından iç ve dış ünite bağlantıları daha basit ve kolay anlaşılır olanları satın almakta fayda var.
Satın alacağınız ürünü hangi alanda kullanacağınızı önceden belirlemeniz gerekir. Cihazı çalıştırmadan önce bağlı olduğu elektrik sistemini ayrıntılı olarak incelemek önemlidir. Cihazlar yüksek performans sağlamaktadır bundan dolayı iyi olmayan bir elektrik bağlantısı istenmeyen kazaları meydana getirebilir. Bu kazaların önüne geçmek için gereken önlemler alınmalı ve incelemeler yapılmalıdır. Ayrıca bütün bu önlemler cihaz takılmadan önce gerçekleştirilmelidir.
Herhangi bir kaza ihtimalini önlemek için dış ünite desteğinin dışarıya doğru açılması gerekir. Cihazlar yapısal olarak dış etkenlere karşı dayanıklıdır ancak daha uzun ömürlü olabilmeleri için doğrudan yağışa maruz bırakmamak önem taşır.
İçeriye açılacak olan boru hattı da dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Boru hattı ne kadar genişse o kadar avantajlı olacaktır. Dar alandan geçen boru sisteminin zarar görme ihtimali vardır. Hücreli fan sürekli olarak bakım gerektiren bir cihaz değildir ancak bakımlarını tamamen ihtimal etmemek önemlidir. Özenli bir şekilde kullanıldığı zaman cihaz oldukça uzun ömürlü olur.
Hücreli Fan Nedir?
Hücreli fan diğer bir adıyla aspiratör olarak da bilinmektedir. Havalandırma sisteminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hücreli fanın öncelikli kullanım amacı havanın tazelenmesi ve yenilenmesini sağlamaktır. Bu sayede ortamdaki hava sirkülasyonu sağlanmış olur. Elektrikle çalışan hücreli fan, havanın fizyolojik özelliğine göre üfleme yapmaktadır. Sızdırmazlık özelliğiyle de avantaj sağlayan bir cihazdır. Hücreli fanın kullanım alanı oldukça geniştir. Restoranlar, kafeler, iş yerleri, mutfaklar, spor salonları, bankalar, fabrikalar ve otoparklar gibi pek çok yerde kullanılır. Hücreli fanın kullanımı pratiktir ve yüksek verimlilikte çalışır.
Hücreli Fanın Avantajları Nelerdir?
Bulunduğu alandaki havayı temizlemekte görev alan hücreli fan, kullanıcılara birçok avantaj sağlamaktadır. Bu fan içerisinde izole edilmiş bir kabin bulundurur. Bu kabin sayesinde hücreli fan dışarıdan korunaklı bir hale gelir. Dolayısıyla darbe alsa bile zarar görme ihtimali oldukça düşüktür. Dış faktörlerin oluşturabileceği zarar da en aza indirilmiş durumdadır. Yağış, rüzgar, sıcaklık gibi etkenlere karşı korunaklıdır. Bu etkenlerle doğrudan temas etse bile cihazda sorun yaşanmaz. Ayrıca kullanımı oldukça pratik olan bir cihazdır ve bakım gerektirmez. Sessiz bir şekilde çalışmasından dolayı sinema salonları ve tiyatro gibi yerlerde tercih edilir.