Elektrostatik Filtre
Elektrostatik filtre (ESP) günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Kullanımına en sık rastlanan alanlardan biri endüstriyel mutfaklardır. Burada davlumbazdan çıkan yağı tutarak filtreleme işlemi gerçekleştirir. Aynı zamanda sanayi ve tekstil sektörlerinde de rastlanan yağ, toz ve duman gibi partiküllerin filtreleme işlemini yapar. Kirli hava oluşumunun kaçınılmaz olduğu sigara odaları ve kafelerde de koku ve dumanı filtrelemek için kullanılır. Bu filtrenin kullanımı yangın riskini en aza indirir. Doğanın zarar görmesinin önüne geçer. Bu özellikleriyle her işletmenin kullanması gereken bir sistemdir.
Emsa Mühendislik | Elektrostatik Filtre |
Elektrostatik Filtre | 6 Çeşit Küçükten Büyüğe |
Ürün Markaları | HMD |
Verimlilik | Minimum %98 |
Bu cihaz katı ve sıvı formda olan kirleticilerin havadan ayrışmasını sağlar. Elektrik enerjisinden yararlanarak çalışmayı sürdürür. Çeşitli konfigürasyonları ile farklı işletmelerde kullanmak mümkündür. Bu cihazlar oldukça yüksek verimliliğe sahiptir. Gözle görülen kirleticilerin neredeyse tamamını temizler. İstenmeyen kokuları en aza indirir. İş yerlerinin sterilizasyonu için olmazsa olmaz bir üründür.
Duman, yağ, kurum, koku, toz, buhar gibi çok çeşitli istenmeyen kirleticilerin filtrelenmesinde önemli rol oynar. Gözle görülebilen kirlilik tamamen ortadan kaldırılır. Tekrar yıkanabilen filtreler sayesinde uzun ömürlüdür, yıllarca zarar görmeden kullanılabilir. Dumanın filtre edilmesinde %99 oranında verimlilik sağlanır.
Yağ, duman ve koku problemleri günümüzde oldukça yaygındır ve çevreye büyük oranda zarar vermektedir. Aynı zamanda bu problemler insan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir ve birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu yüzden doğaya faydalı olan filtreler ihtiyaçtır. Doğru uygulamalar çevrenin ve insan sağlığının zarar görmesinin önüne geçer.
Bu filtrenin kullanım alanı oldukça geniştir. En çok gıda tesisleri ve endüstriyel tesislerde kullanımına rastlanır. Kullanıldığı yerler arasında ocaklar, mangallar, fırınlar, mutfaklar, yemek salonları, sanayi makineleri, sigara odaları, laboratuvarlar, matbaalar, enjeksiyon makineleri ve lazer kesim makineleri yer alır.
Elektrostatik filtre seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kullanılacağı alana ve amaca uygun olan filtre seçilmelidir. Örneğin kömürlü mangal kullanan büyük bir işletme ile gazlı ocak kullanan küçük bir işletme farklı ihtiyaçlara sahiptir. Elektrostatik filtre farklı kapasiteler ve kirleticiler hesaba katılarak üretilmiştir. İhtiyaca yönelik üretilen farklı çeşit ve kombinasyonları vardır.
Eğer filtreleme sistemi yetersizse duman ve koku problemlerini çözmek mümkün olmayacaktır. İhtiyaçtan çok daha donanımlı bir filtre sistemi kullanmak ise maliyetlerin artmasına neden olacaktır. Uygun filtre seçilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Bu kriterler arasında debi, kirletici türü ve yoğunluğu yer alır. Bu kriterler hesaba katılarak seçilen bir filtreye gerekli durumlarda destekleyici filtre eklenebilir. Filtre seçiminde uzman desteği alınabilir ya da davlumbaz debi hesaplama aracından yararlanılabilir.
Elektrostatik Filtre Nasıl Çalışır?
Elektrostatik filtre çalışma prensibi olarak zıt kutupların birbirini çekmesine dayanır. Çalışma şekline bakacak olursak öncelikle kirli hava davlumbazda toplanır, daha sonra fan kirli havayı elektrostatik filtreye doğru çeker. Giriş kısmında ön filtre yer alır. Bu ön filtre büyük partikülleri yakalar. Geriye duman ve koku partikülleri kalır. Sonra geriye kalan bu partiküller yüksek voltaj iyonizer elektrodu aracılığıyla negatif kutuplu yüksek voltajla yüklenir. Bu aşamadan sonra yüklenen partiküller, bu sefer artı yönlü yüksek voltaj elektrik yüklü toplayıcı plakalara doğru aktarılır. Partiküller hızlı bir şekilde zıt kutuplu toplama plakalarına doğru çekilir. Bu şekilde havanın tamamen filtrelenmesi işlemi gerçekleşir. En son aşamada ise elektrostatik filtre yardımıyla temizlenen hava atmosfere bırakılır.
Avantajları Nelerdir?
Yüksek verimlilik ile çalışan elektrostatik filtre gözle görülebilen dumanı tamamen yok eder. Aynı zamanda rahatsızlık veren kokuların büyük oranda azaltır. Modüler bir yapıya sahip olan filtre bu yönüyle avantaj sağlar. Tasarımı, farklı kapasitelerde olan ve farklı kirlilik oranına sahip işletmeler düşünülerek yapılmıştır.
Yasal mevzuatlar bazen işletmeler için sıkıntı yaratabilmektedir, baca izni de bu konulardan biridir. Elektrostatik filtre bu tür sorunların önüne geçer çünkü baca izni gerektirmez. Ayrıca bu filtre kullanıldığında işçi maliyetleri azalmaktadır. Bu cihazı iyi bir şekilde bakıldığı sürece uzun ömürlü olarak kullanmak mümkündür. Ürün tekrar yıkanabilen filtre yapısına sahiptir. Bu sayede uzun seneler değişime ihtiyaç duyulmadan kullanılabilir.
Kurulum gerektirmediği için kolay bir şekilde kullanmaya başlanır. Herhangi bir kanal bağlantısına ihtiyaç yoktur. Filtre tak-çalıştır şekilde teslim edilir. Düşük enerji tüketimi sayesinde doğaya verilen zarar en aza indirilir. 1 filtre modülü saatte 100W enerji harcar.
Resmi kuruluşlar için önem taşıyan teknik şartlara uyum sağlamaktadır. Hem iş güvenliğini hem de müşterilerin memnuniyetini artırır. Kirlilikten dolayı gelen şikayetleri azaltır. İstediğiniz gibi bir çalışma ortamı sunar. Ekonomik ve sorunsuz olarak çalışan bir filtre sistemidir.
İçeriğinde yer alan destekleyici karbon ve UV-C filtrelerin verimini artırmaya katkıda bulunur. Elektrostatik filtre sessiz bir şekilde çalışmayı sürdürür çünkü içerisinde sessiz fanlar yer alır. Böylece çevreyi rahatsız etmeden yüksek kapasitede çalışabilir. Gerektiğinde yedek filtre hücreleri temini yapılabilir. Bu şekilde cihazın kesintisiz bir şekilde çalışma imkanı vardır. Yangın açısından oldukça güvenli bir üründür. Filtreleme özelliği sayesinde yangın riski minimum seviyededir.
Elektrostatik Filtre Fiyatları
Elektrostatik filtre fiyatları müşterilerin ve işletmelerin ihtiyaçlarına göre farklılık göstermektedir. Bazen bu filtrenin yanında başka ekipman kullanılmasına da ihtiyaç duyulur. Bu filtrenin fiyatları hesaplanırken göz önünde bulundurulan bazı etmenler vardır. Bu hesaplama yapılırken filtrenin kullanılacağı alanın boyutları önem taşır. Filtreden yararlanılacak olan endüstriyel mutfak ya da tesisin boyutlarına göre fiyatlar değişmektedir.
Bazı durumlarda müşterilerin özel istekleri de fiyatların değişmesine sebep olmaktadır. Nerede ve hangi amaçla kullanılacak olursa olsun elektrostatik filtre yüksek kalitede ve doğaya en az zararı verecek şekilde üretilmektedir. Hava kirleticilerini yok ederek hava kirliliğinin önüne geçmek için olmazsa olmaz bir üründür.
Elektrostatik Filtre Nedir?
Günümüzde pek çok farklı alanda Elektrostatik Filtre (ESP) kullanımına rastlanır. En sık kullanıldığı alanlar endüstriyel mutfaklar, sanayi ve tekstil sektörleri olarak bilinmektedir. Elektrostatik Filtre toz, yağ ve duman gibi partiküllerin filtrelenmesinde görev alır. Bu filtrenin kullanımı yangın ihtimalini en aza indirmesi ve doğaya zarar vermemesinden dolayı avantajlıdır. Filtre sayesinde kirlilik tamamen ortadan kalkar. Cihaz oldukça yüksek verimlilikte çalışır. İstenmeyen koku oluşumunun en aza inmesine yardımcı olur. Duman, yağ, toz, buhar ve koku gibi istenmeyen kirleticiler filtrelenir ve temiz bir ortam oluşturulur.
Elektrostatik Filtre Nasıl Çalışır?
Elektrostatik filtre çalışma prensibi olarak zıt yönlü kutupların birbirini çekmesi üzerine kuruludur. Öncelikle kirli hava davlumbazda toplanır ve fan kirli havayı elektrostatik filtreye doğru iletir. Cihazın giriş kısmında yer alan ön filtre sayesinde büyük partiküller yakalanır. Geriye kalan koku ve duman partikülleri ise yüksek voltajlı iyonizer elektrodu sayesinde negatif kutuplu yüksek voltajla yüklenir. Daha sonra bu partiküller, pozitif yönlü yüksek voltaj elektrik yüklü plakalara iletilir. Sonrasında partiküller hızlıca zıt kutuplu olan toplama plakalarına çekilir. Bu sayede hava tamamen filtrelenir ve temizlenen hava atmosfere bırakılır.